Tweedehands

Tweedehands

TweedehandsOp de rommelmarkt en in tweedehands winkels kun je prima slagen. Althans; ik wel! Maar ik heb er dan ook een neus voor, aldus mijn omgeving. En dat lijkt dan ook meteen het excuus voor mensen zonder zo’n neus om alles nieuw te kopen. Juist voor kinderen. Dat verbaast mij. En soms word ik er een beetje treurig van..

Gesloten
Als ik een paar dagen vakantie heb, check ik de openingstijden van ’t Stampertje, een leuk tweedehands kinderkleding winkeltje in Leusden. Vaak gaan ze in de vakantie dicht en ik sta liever niet voor een dichte deur. Maar dan stuit ik op het krantenartikel met de kop “t Stampertje sluit definitief.” Ik baal. Ik heb schoenen nodig voor Senne en petjes voor de zomer. Ik lees verder:

“Steeds meer mensen zijn zich bewust van duurzaamheid en hergebruik van materialen. Dit wekt de verwachting dat tweedehands kinderkleding het goed doet. Zeker in een tijd waarin bij velen de vaste lasten toenemen en de inkomsten gelijk blijven of zelfs minder worden. Maar er is al vier seizoenen lang een dalende lijn te zien in de verkoop. Er wordt wel veel kleding ingebracht, maar deze ouders komen alleen brengen en niet kopen. Er lijkt een nieuwe generatie ouders te zijn die geen tweedehands kleding willen kopen voor hun kinderen. “ *

Dit kan toch niet waar zijn? Het is wel waar. Ook Mama Femke in de binnenstad van Amersfoort stopte recent. Gelukkig is de Klamotte er nog. Ik slaag voor schoenen en 2 petjes van Bob de Bouwer. De jongens stappen trots rond met hun pet en trekken deze bij uitzondering een keer niet direct van hun hoofd..

Consumeren
Ooit hoorde ik iemand vertellen over een onderzoek waaruit bleek dat als alle wereldbewoners zoveel zouden consumeren als Europeanen en Amerikanen bij elkaar, de wereld 7 keer zo groot zou moeten zijn. Puur om voldoende grondstoffen te hebben. Ik heb dit onderzoek nog niet teruggevonden, maar dit gegeven sloeg bij mij in als een bom. Ik was al gek op rommelmarkten, kringloopwinkels en vintage kleding, maar nu werd de noodzaak om eens kritisch naar mijn consumentengedrag te kijken nog groter.

Nieuw of tweedehands?
Als er ergens een eerste kindje op komst is, is het bijna normaal dat alles nieuw wordt aangeschaft. Met de lijst van het consultatiebureau in de hand ga je naar de Hema, Prenatal en Babypark. Met een tweeling op komst hadden wij veel dubbel nodig. Als dat allemaal nieuw geproduceerd zou moeten worden.. Ik dacht aan de wereld die 7 keer zo groot zou moeten zijn en werd een beetje treurig (hormonen waarschijnlijk). En ik besloot zoveel mogelijk tweedehands aan te schaffen. Om niet in de verleiding te komen, startte ik mijn zoektocht niet bij Hema, Prenatal of Babypark, maar op Marktplaats. Wel eindigde mijn zoektocht bij de Hema; voor spuugdoekjes, een nagelknippertje en wat dingetjes die ik niet tweedehands kon vinden. Verder is alles tweedehands.

Maar wel super leuk! Net als iedere ouder wilden we natuurlijk wel een hele goeie kinderwagen, mooie wiegjes, schattige kleertjes en een babykamer waarin de kleuren op elkaar zijn afgestemd. Dat lukte. Met behulp van moderne techniek (wasmachine, schuurmachine) en wat materiaal (wasmiddel, verf), werd alles “als nieuw”.

Kinderkamer2Kinderkamer1

Big smile
Nog steeds schaf ik nagenoeg alles tweedehands aan voor de jongens. Voor mezelf als het even kan ook, maar vooral voor kinderen is het aanbod enorm. Ik schrijf op wat we nodig hebben of leuk vinden en wacht tot de volgende rommelmarkt, waar ik vervolgens gewapend met mijn boodschappenlijst en een big smile mijn slag sla. Voor weinig uiteraard!

Voor een rommelmarkt heb je misschien een speciale “neus” nodig, maar op Marktplaats typ je gewoon in wat je zoekt. In de tweedehands (kinder)kledingwinkels hangt kleding op maat en vaak ook op type (broeken/ jurken ed). Dus geen excuses meer; allemaal naar de Klamotte. Oh nee, doe dat maar niet, vis ik straks weer achter het net…

*Bron: Leusderkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>