Sinterklaas versus Kerstman

Sinterklaas versus Kerstman

Tweeling sint maarten

“Hee, zwarte Piet!!” roept Quinn als hij een grote opblaas Kerstman ziet staan bij de winkel. Zwarte Piet is een gevoelig onderwerp. Bij volwassenen. Het zal de jongens een zorg zijn welke kleur Piet heeft, als hij maar pepernoten uitdeelt. Blijkbaar zijn Sint en Piet één geheel. En aangezien Sinterklaas op de Kerstman lijkt, roep je dan; hé, zwarte Piet. “Dit is de Kerstman,” zeg ik. “De Kerstman, ja!” Ook goed. “Hee, lampjes!” roept Senne, en vervolgens zingt Quinn, “Sinte Maarte, Sinte maarte, koeien staarten.”

Sint Maarten was een succes; mama had een grote mand met lekkers geregeld. Iedere keer dat de bel ging, renden 2 paar beentjes om het hardst naar de deur. Dat is niet helemaal zonder gevaar, zeker niet als je de hoek van de tafel niet ziet, dwars door de deur wilt rennen of ineens over de deurstop struikelt die daar altijd al stond. Maar dan: kindjes, lampjes, liedjes en: snoepjes uitdelen! Walhalla.

Spekjes & smarties
Nou ja, bijna. Mama zegt: “uitdelen aan de kindjes.” En dan: “nee, jij hebt zelf genoeg gehad.” Maar één doosjes Smarties (voor 2 jongens samen) smaakte naar meer. En die spekjes waren ook zo lekker. Telkens als de zingende kinderen vertrokken zijn, graait Quinn met zijn hand door de mand heen. En iedere keer hebben we hem in de smiezen. Dachten we. We zoeken ons plekje op het speelkleed bij de duplo weer op en gaan verder met de toren. Totdat Gert-Jan zegt; “Quinn, wat heb jij daar?” Quinn trekt een zo onschuldig mogelijk gezicht, draait zijn hand om en daar.. verschijnt een spekje, dat vervolgens razendsnel in zijn mond verdwijnt! Pardon!? Papa haalt het spekje weer uit zijn mond, Quinn zet het op een schreeuwen en wij kunnen ons lachen nauwelijks inhouden.. En daar ging de bel weer.

Sinterklaas
Sinterklaasfeest gaat voor een groot deel langs de jongens heen. Dat de beste Sint twee manden met cadeaus in de gang heeft gezet, die in de loop van de middag steeds voller worden, is bijzonder interessant. De woonkamer wordt ook steeds voller, met grote en kleine familieleden en schalen met pepernoten, chocolade, speculaas enz enz. Verlangend staan twee jongetjes met een klein bakje in hun hand naar al dat lekkers te kijken. En als ze groen licht krijgen, gaan de schuimpjes rechtstreeks hun mond in. Leuk bedacht die bakjes mama..

Na 2 van de 3 cadeautjes uitgepakt te hebben, gaan de jongens zo in hun spel op, dat wij flink ons best moeten doen om nog iets van de gedichten te horen. Er wordt gekookt met de nieuwe speelgoedgroente, -fruit en -koekjes. Een mix daarvan is volgens de mannen het lekkerste.. En er wordt luidkeels “BROEMMMM” geroepen, terwijl de tractor uit zichzelf ook al geluid blijkt te produceren (foutje van mama). Afijn, missie geslaagd. Twee uitgevloerde jongetjes liggen om 19.15 uur in bed om alles in hun dromen nog een keertje te beleven.

Kleurrijk
Na dit heerlijke avondje doet de kerstboom zijn intrede. Met lampjes en ballen die kunnen stuiteren. Echte kerstballen kun je namelijk niet zonder gevolgen uit de boom trekken, ze kunnen niet tegen rondvliegend duplo en gooien is al helemaal geen optie. Ze zijn tot nadere orde naar de zolder verbannen. Kerst moet het nog worden, maar de verwarring is compleet. Vooral als het kinderdagverblijf een avondwandeling organiseert naar het verzorgingstehuis in de buurt, waarbij de kinderen een lampje mogen meenemen. “Sinte Maarte, Sinte Maarte!” Gelukkig wordt er in het verzorgingstehuis niet gezocht naar snoep en bezorgen Senne en Quinn veel opa’s en oma’s een glimlach op het gezicht.

De opblaas Kerstman bij de winkel maakt de cirkel rond. Quinn zingt uit volle borst; “Zwarte piet, wiedewiedewiet, hoor je wel, zie je niet.” Maar als papa het liedje inzet, het blijft namelijk behoorlijk hangen, krijgt hij commentaar: “blauwe piet, papa!” Point taken. Volgend jaar wordt kleurrijk, in werkelijk alle opzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>