Dubbel en dwars

Dubbel en dwars

Dubbel en dwars

Twee is nee. “Terrible two” noemen de Engelsen deze fase ook wel. Wij noemen het heel beschaafd de peuterpubertijd. Verder is er niet zoveel beschaafds aan. Er wordt gebeten, gekrijst, gegooid en vooral niet geluisterd. Naast opvoedkundige adviezen, lees ik vooral de bemoediging: het is een fase, het is een fase en het is een fase… Die fase is in huize Van Dijk aangebroken: dubbel en dwars.

Bijten
Als je niet kunt zeggen wat je dwars zit, dan moet je je frustraties op een andere manier uiten. Quinn moet zo af en toe even ergens in bijten. Bij voorkeur in zijn broer. Arme Senne heeft diverse afdrukken van het gebit van Quinn in zijn rug en armen staan. Senne bijt niet terug. Maar hij kan wel goed “pletten” omdat hij wat zwaarder is. En ze kunnen natuurlijk nog slaan, elkaars kraag of slap zo strak trekken dat de striemen in de nek staan en verbaal van zich af bijten. De aanleiding is vaak iets afpakken van elkaar. Ze voelen het feilloos van elkaar aan en staan nog voordat er klappen vallen met hun armen stevig om het voorwerp heen. “Nee! Mij!” wordt er dan geroepen. De eerste keer dat ik dit hoorde was ik oprecht verbaasd. Begint dat nu al?

Gooien
Minder verbaasd ben ik over het fysieke deel van frustraties uiten. Want de jongens zijn nu eenmaal behoorlijk fysiek ingesteld. Al eerder vlogen de bekers over tafel, maar nu zit daar een behoorlijke kracht achter en gooien ze regelmatig raak. Raak wil zeggen: een beker koffie of thee als target…. Inmiddels vliegen niet alleen de bekers, maar ook auto’s, tractors, knuffels en complete houten bussen met inzittenden door de lucht. Dat landt uiteraard niet zo goed. Niet op de grond. En niet bij papa en mama. Tot slot is zand ook favoriet bij het werptalent. We vinden het ’s avonds terug tot in de luier. Niet een beetje, maar handen vol.

Krijsen
Dat de peuterpubertijd zich aandient, merk ik vooral aan het feit dat de meest normale dingen ineens een probleem worden. Het begon met niet meer in hun kinderstoel willen zitten. Ze wilden ook geen slap om. Niet eten als we aan tafel gaan. Geen kleren aan. Geen pyjama aan. Niet slapen. Niet in de bakfiets. Niet in de kinderwagen. En als de een begint, volgt de ander. Ze geven dit aan door “nee” te zeggen en te huilen of erger nog: op de grond liggen en krijsen.  Het zou kunnen dat mijn gehoor inmiddels beschadigd is….

En zo verandert een korte wandeling waarbij Senne en Quinn op hun tractor mogen zitten in een ware uitdaging. Quinn wil op de tractor die Senne heeft. En als hij op de tractor zit, wil hij eraf. In de kar zitten, is ook geen optie. Zelf de tractor trekken is leuk, maar dan mag papa niet helpen. En uiteindelijk wil hij gewoon los lopen, zelf, midden op straat. Aan het eind van het liedje legt Gert-Jan de laatste meters naar huis af met een krijsende Quinn “onder zijn arm”.

Maken
Het laatste werkwoord in deze serie is toegewezen aan papa en mama. We maken er een leuke tijd van. Zoveel mogelijk. We maken grapjes. We stoeien, dansen, springen en we gaan veel naar buiten om energie kwijt te kunnen. En natuurlijk maakt papa aan het einde van de dag alles wat door de lucht vloog. Het aanrecht staat vol met constructielijm, schroeven, gereedschap, onderdelen en voertuigen in de lijmtangen onder de naam Wagenwerkplaats Van Dijk & Zonen B.V.

Dubbel en dwars
Ja, de mannen zijn dubbel en soms dwars. Maar we proberen ook dubbel en dwars te blijven genieten. Want we weten dat ze een ontwikkeling door gaan. Dat ze een eigen identiteit ontdekken, grenzen verkennen en allerlei emoties ervaren. Dat het voor hun dus ook niet makkelijk is. Dat ze veel moeten leren. En vooral: dat het een fase is! En laten we eerlijk zijn; als ik twee blonde mannetjes heerlijk in de zandbak zie spelen , die mij met een grote glimlach aankijken als ik roep, dan ben ik alles alweer vergeten.

Voor alle familieleden die dit lezen en denken: “Goed, die komen er voorlopig niet meer in”. Wees gerust. Ze hebben laatst een nachtje bij tante Hinke en oom Wouter gelogeerd. Toen we de jongens ophaalden zeiden ze: “Wat relaxt met die twee zeg! Lekker rustig en ze luisteren ook goed, he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>