De taal van ons elfenvolk

De taal van ons elfenvolk

Jongens bij de molen (Medium)

“Ik neem het elfenvolk maar even mee”, zegt Gert-Jan op een ochtend als hij de slaapkamer binnen komt. We zijn op vakantie en ik slaap uit: het is al 7.30 uur. Het elfenvolk (Senne en Quinn) komt druk babbelend binnen gewandeld. Hun (te) lange blonde haren wapperen in de loopwind. Ik kan er weinig van verstaan, uitgezonderd het “ja, ja” tussendoor. Toch hebben ze een enerverende conversatie. Dan kom ik in het vizier: “hee, mama?!”, “mama, titte! (zitten)”. De boodschap komt luid en duidelijk over. Tot zover het uitslapen.

De taal van het elfenvolk
Ongeveer 60 % van het taaltje van Senne en Quinn is niet te verstaan. Althans, niet voor ons. Elkaar lijken ze prima te verstaan. Ze kijken er vaak uiterst serieus bij. Dus reageer ik met “oh ja, echt waar?” of “dat zou heel goed kunnen”, zonder dat ik een woord versta. Dan druipen ze tevreden af. Met grote stappen, kin in de lucht en handen in de zij of zelf opde rug (Quinn). De 40% die wel te verstaan is, begint nu steeds vaker uit 2 en 3 woord zinnetjes te bestaan. Wat dacht je van “papa, nie doen”. Mijn favoriet.

Kletsen in bed
De jongens hebben favoriete momenten om te kletsen. ’s Ochtends in bed, als de rest van de wereld nog slaapt, is zo’n moment. Dan hoor ik ze in zichzelf of tegen elkaar praten: “Oh, tietuig (vliegtuig)”, “Motor, brommer, ootoo (auto), shovo (shovel)” en “he, Nenne sjape (Senne slapen)!”. Vervolgens krijgen ze speelgoed om in bed nog even lekker te spelen. Dan hoor ik regelmatig: “oh, tuk, jamme, papa make..(stuk, jammer, papa maken)”. Niets nieuws onder de horizon dus. Als papa vervolgens de papfles niet snel genoeg gaat maken, wordt hij er luidkeels op gewezen. “PAPAAA!!” Er volgen wat ideeën voor de dag: “Buite pelen (spelen)?”, “ijsje hale?”, en als er geen reactie volgt: “ok!”. Laatst hoorde ik op zondagochtend het resultaat van de dag ervoor: “beie beie (aardbeien, beien beien)!!” Echt, het volume van de groenteboer is er niets bij.

Taalontwikkeling tweeling
De taalontwikkeling van een tweeling loopt gemiddeld 6 maanden achter. De belangrijkste oorzaak is minder 1 op 1 communicatie met de ouders. Tweelingen halen deze achterstand vanzelf weer in  rond hun 4 levensjaar, maar wij zijn daarom wel extra alert op het geklets van de jongens. We lezen bijvoorbeeld elke dag een boekje voor. Dat proberen we althans. Want het elfenvolk is zelf zo’n 70% van de tijd aan het woord. Alles wat ze zien, wordt benoemd. “He! Aap”, “koe, paad (paard), dieuw (krokodil), af (giraffe, moeten we nog aan werken..), vinder (vlinder), maan, zon”. En als we het niet herhalen, wordt het net zolang door het verhaaltje heen gebruld totdat we het wel herhalen.

Hoi Hoi!
Bijkomend voordeel van het feit dat de jongens zich de taal aan het toe-eigenen zijn, is dat ze iedereen netjes kunnen begroeten. IEDEREEN dus. De opgeschoren jongen in de rij voor de kassa, de man op het terras met tatoeages tot in z’n nek, een groep Turkse vrouwen met hoofddoeken, een oma in een rolstoel, een dakloze en de postbezorger: iedereen krijgt een vrolijk “hoi hoi!” of “halloo!” en als je geluk hebt daarna “doei doei!”. Ik las ooit ergens dat kinderen je wereld verruimen. Dit werd vast niet bedoeld, maar het werkt wel.

Spraakverwarring
Babylonische spraakverwarring komt ook voor. Gert-Jan riep laatst: “Wat voor thee wil je?” Waarop het elfenvolk vrolijk antwoordde: “Huppethee!” Gelijk hebben ze..  Het is vertederend hoe Senne en Quinn de wereld bekijken en benoemen. Van de week zette ik een bolle vaas met bloemen op tafel. Senne liep er naartoe, keek verbaasd naar het water en zei: “visje nou?”. Logisch toch? En toen ik de bakfiets bij het kinderdagverblijf parkeerde, zei Quinn; “zooo, thuis.” Niet zo’n goed teken, dacht ik. Maar vervolgens zegt hij het thuis ook en kopieert hij mijn variant: “Zo, da zij we weer (daar zijn we weer)”. Het komt dus goed. Ook met de taal van het elfenvolk. Want die laatste zin van Quinn, dat waren 5 woorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>